Recipe: Homemade potato gnocchi

Harvest and prepare
August 31, 2009


Potato harvestDuring my holidays, it was potato harvest time.
I know, this is a real harvest, not my annual handful of tiny potatoes!


My mother-in-law used some potatoes for her homemade gnocchi, and she showed me hot to prepare them. It's easier than I expected!

Gnocchi

Homemade potato gnocchi


Ingredients
1 Kg potatoes
300g white flour

Directions
Boil the potatoes in salad water, until tender. Peel and mash them with a potato masher.
Knead the mashed potatoes with the flour.
Cut a piece of dough and shape into a cylinder about 1 cm in diameter.
Cut each cylinder into pieces 2-3 cm long.
Press each piece of dough between the thumb and a fork.
Put the gnocchi on the table, dusting them with flour
Cook them in boiling salted water, until they rise to surface.



Gnocchi with sorrel and sunflower pestoRead also:
Gnocchi with sorrel and sunflower pesto
All gnocchi recipes
Homemade potato gnocchi in a step-to-step recipe on Il Meglio in Cucina - Best Cuisine.


I am entering this in Presto Pasta Nights, an event created by Ruth of Once Upon A Feast.
You may be interested in...

Recipe: Potato casserole with parsley


Savory pies and pizza with herbs

Related Photo Galleries



Comments

Author: Giorgio Candia (URL)
15/01/2010

Il problema di alcune patate, comunque, è quello di avere troppa acqua nella loro consistenza; di conseguenza quando si impastano non legano uniformemente con la farina, ma creano i cosiddetti grumi , sicchè la preparazione diviene un po’ più dura. Le patate rosse calabresi della Sila , invece, hanno poca acqua sia per il fatto che viene coltivata ad un altezza di 1000 m e più (patata di alta montagna), sia per la particolarità dello specifico tubero; quando la si impasta con la farina si lega perfettamente con essa senza formare grumi. Avrete così una consistenza di farina e patata in ugual misura, così da aver il vero gnocco di patate. Considerazioni analoghe possono farsi nelle preparazioni di gateau, purè, ed altri sfornati.
E che dire se la patata rossa poi la si sperimenta come patata fritta?? Ammesso sempre che riusciate a mangiarla prima dei vostri figli.
Giorgio Candia
www.saporidellasibaritide.it


Your comment

 


Please prove that you are not a robot.
Author:
 
Mail:
 
URL:

Recent posts

(Ita) Ricetta: Crackers ai fiori di sambuco

...

Rocket flower
The surprising flowers
Spring is coming and my Esmee rocket is blooming. It has big, white flowers, and I let them on the plant to harvest the seeds. Many other vegetables and aromatic herbs are...

(Ita) Ricetta: Zuppa di cozze al crescione

...

Pink peppercorn
Spices close up
Pink peppercorns are dried fruits of the Peruvian peppertree (Shinus molle). It is also called false pepper or Californian pepper tree, and it's not related with the black pepper...

(Ita) Ricetta: Burritos di pollo al coriandolo e cumino

...

Today's picture:

Chili Jam
Site Archive