Aromatic herbs, chilies and tomatoes harvest

Harvest and Store
July 25, 2011


During summer I spend almost every weekend to harvest and store, and I must say that this year my organization is filling me with satisfaction.

The herbs harvest continues, these are the ones to be dried.

Aromatic herbs

Rosemary, hyssop, curry plant, anise leaves, chives garlic, lemon balm, lemongrass leaves, mint, marjoram.

Almost all will be added to three herbs mixture that I am preparing during the harvest season, a Mediterranean one, an Eastern one, and a flower tea.
I harvested some lemon grass leaves for my Asian Aromatic Mixture, they are rough but I will chop finely. Read the post Harvesting Lemon Grass to see how harvest lemon grass stalks, usualy used in thai cuisine.

HarvestLeft: the first Cuore di Bue tomato, Lemon Plum tomatoes, rhubarb, one cucumber lemon, Jalapenona chili peppers.
Right: sorrel, rainbow chards and rhubarb chards.


Peperoni e peperonciniBell pepper and chili pepper harvests:

The green Shishito from Japan.

The Purple Beauty bell peppers, served in a salad with basil vinaigrette, with sorrel, chards and tomatoes from this harvest.

The Senise peppers, served in the recipe Fried Peppers Salad with Mint.

The Jalapenona already seen in the photo above, that I used for a jar of pickled jalapenos.

The red and green Hot Jim that I dried.


Cinnamon basilAnother bountiful harvest cinnamon basil, which this year is exceeding my expectations.
A curiosity: the smaller bunch on the left, with smaller leaves, comes from four plants sown indoor, transplanted and then carefully taken care of. The harvest on the right, with bigger leaves, comes from a single plant, born when and where it wanted.
This plant has become very high and is producing many leaves, surpassing all the harvests from the regular sown plants.


Cinnamon basilAll cinnamon basil was minced and frozen as I explained in the post Storing basil.


AlkenkengiAn unripe alkenkengi fell from the plant, I tasted it and it was really sweet and tasty, I can't wait to harvest the ripe ones.


Tomatoes, cucumbers, peppers: 440g
Chilies: 180g
Chards, purslane, sorrel: 75g
Basil: 50g
Total 745g (1.64 pounds)

This harvest joins to Harvest Mondays.



Hot beans casseroleThree years ago:

Hot beans casserole




Comments

Author: Allison (URL)
25/07/2011

Wow it all looks wonderful! Your peppers are gorgeous. What are some of the things you do with your dried Lemon Balm?


Author: Diana (URL)
25/07/2011

Lovely variety of capsicum you have there!


Author: Astrofiammante (URL)
25/07/2011

ma quanto è interessante questo post.......devo trovare il tempo di spulciarmi il tuo blog è troppo interessante, io amo le erbe aromatiche, anche se il mio pollice verde tende sempre a sbiadire ^___^

anzi dato che mi trovo, ti chiedo una cosa.....il rabarbaro che vedo nella tua foto è bello rosso come dovrebbe essere, perchè il mio che ho nell orto (di papà) non è un granchè rosso.....oltre a dargli da bere bisogna fare qualcosa d altro? o che appartenga ad un altra famiglia, sempre che ce ne siano altre ;-)) ciauzzzzzzzz

ti aspetto per il raccolto!!


Author: Hanni (URL)
25/07/2011

Your herbs are beautiful...what do you do with cinnamon basil? Does it actually taste cinnamon-y?


Author: Sherry (URL)
26/07/2011

Those purple beauty peppers are beautiful!


Author: Graziana
26/07/2011

Allison: I use dried lemon balm for herbal teas, and fresh one as an aromatic herb. I will also added some dried lemon balm to an herb mixture.

Hanni: yes, cinnamon basil tastes like basil AND cinnamon, is a delicious combo and I used it in both sweet and savory recipes.


Author: Graziana
26/07/2011

Ciao Astrofiammante, il mio rabarbaro ha solo due anni e è ancora piccolo, teoricamente non si dovrebbe raccogliere prima del terzo anno. Gli steli sono rossi soprattutto alla base, ma non come quelli sensazionali che ho visto vendere a Londra.
Io lo raccolgo e lo uso lo stesso perchè mi piace molti, prova il tuo, solo ricordati che le foglie si devono scartare!


Author: astrofiammante (URL)
26/07/2011

ciao Graziana, mi era venuto il dubbio che dato il mio rabarbaro ha solo un anno forse non dovevo raccoglierlo, piace molto anche a me e l ho già usato più volte quindi ora aspetto tranquillamente che arrivi al terzo anno e vediamo se diventa rosso almeno come il tuo ^____^ ciauzzzzzzz


Author: Astrofiammante (URL)
26/07/2011

porta pazienza sono ancora qui, mi piace un sacco vedere tutte le varietà di erbe o ortaggi di diversi colori e ne resto affascinata, ma mi chiedevo dove le trovi le sementi per le varietà non comuni come le carote colorate o il lemongrass....o i tipi di basilico....mi toccherà fare una gita fuori porta in sicilia? ^____^ ariciauzzzzzz


Author: Graziana
27/07/2011

Ciao Astrofiammante, anche io sto facendo come te, raccolgo comunque il rabarbaro e mi accontento di quello che mi da, d altra parte perchè sprecarlo?
I semi li compro online dall estero, ti consiglio l unione europea perchè se no potrebbero bloccarteli alla dogana. Si spende poco e le fregature sono meno di quello che ti aspetteresti.


Author: Daphne (URL)
27/07/2011

All your herbs are lovely. I freeze basil too, but I put it thinly on cookie sheets. Then I take it off and break it into pieces.


Your comment

 


Please prove that you are not a robot.
Author:
 
Mail:
 
URL:

Recent posts

(Ita) Ricetta: Crackers ai fiori di sambuco

...

Rocket flower
The surprising flowers
Spring is coming and my Esmee rocket is blooming. It has big, white flowers, and I let them on the plant to harvest the seeds. Many other vegetables and aromatic herbs are...

(Ita) Ricetta: Zuppa di cozze al crescione

...

Pink peppercorn
Spices close up
Pink peppercorns are dried fruits of the Peruvian peppertree (Shinus molle). It is also called false pepper or Californian pepper tree, and it's not related with the black pepper...

(Ita) Ricetta: Burritos di pollo al coriandolo e cumino

...

Site Archive

Focus on

I peperoncini