Recipe: Pickled green purslane

Vegetable recipes with herbs
September 16, 2009


Purslane harvestI've harvested so much green purslane that I decided to prepare pickled purslane.


Picked purslane can be stored in the fridge, and used in hamburgers and salads.

Pickled green purslane

Pickled green purslane


Ingredients
2-3 cups purslane, leaves and stems
250ml water
250ml white vinegar
2 cloves garlic
1 tsp salt
1 tsp black mustard seeds
1 tsp nigella seeds

Directions
Put the water, vinegar, salt and cloves garlic in a small pot and bring to a boil.
Pack the purslane in two jars.
Pour the vinegar mixture over the purslane, add the black mustard and nigella seeds, then close the jars.
Store the jars in the refrigerator for one week before eating the pickled purslane.



New potatoes with catnipOne year ago:

New potatoes with catnip


This goes to Blazing Hot Wok who's hosting this month's edition of Weekend Wokking.
You may be interested in...

Recipe: Green purslane salad with eggs


Salads with aromatic herbs
Recipe: Stir-fried string beans with sesame seeds


Vegetable recipes with spices and herbs


Comments

Author: radha (URL)
08/10/2009

..............e in italiano come si chiama? :-)


Author: radha (URL)
08/10/2009

ah si wow interessante,credo di averla vista in giro in Italia,non sapevo si potesse mangiare la portulaca ~ super


Author: Graziana
09/10/2009

Ciao Radha, si chiama portulaca o anche erba porcellina (credo perchè i maiali ne vanno ghiotti). Il nome latino è Portulaca Oleracea


Author: Fre81
10/07/2013

ma sai che a me proprio quella varietà della foto mi nasce insieme all altra (quella che ha come foglie degli aghi cicciottelli) e io l ho sempre estirpata e buttata??? se rispunta (e rispunterà lo so) me la pappo!


Author: Graziana
12/07/2013

Sì, anche quella con le foglie ad ago è infestante e si chiama portulaca grandiflora (non oleracea), è piuttosto estetica e fiorisce a lungo ma attenzione non credo sia commestibile.


Author: Renato
08/05/2015

é una pianta edibile nota in tutto il Mediterraneo e non solo. In Armenia la chiamano dinduri e in Georgia danduri , dicono essere ricca di omega 3 ....


Author: gabriele
14/08/2015

un consiglio, dopo l ebollizione va raffreddato prima di mettere acqua e aceto nel barattolo?
poi va consumato tutto dopo una settimana o puo stare di piu ??
Chi mi puo rispondere??? Grazie.


Author: Graziana
11/09/2015

Ciao Gabriele, come scritto nel post si conserva in frigorifero per diversi mesi.


Author: 1900 (URL)
22/07/2016

Ciao a tutti io quest erba l ho sempre mangiata come insalata: vi garantisco che è ottima.


Author: Diana
21/08/2017

Buongiorno, volevo sapere se si può mangiare anche la portulaca ornamentale...


Author: Graziana
08/09/2017

Ciao Diana, non saprei ma nel dubbio non proverei, spesso le piante ornamentali sono tossiche


Your comment

 


Please prove that you are not a robot.
Author:
 
Mail:
 
URL:

Recent posts

(Ita) Ricetta: Crackers ai fiori di sambuco

...

Rocket flower
The surprising flowers
Spring is coming and my Esmee rocket is blooming. It has big, white flowers, and I let them on the plant to harvest the seeds. Many other vegetables and aromatic herbs are...

(Ita) Ricetta: Zuppa di cozze al crescione

...

Pink peppercorn
Spices close up
Pink peppercorns are dried fruits of the Peruvian peppertree (Shinus molle). It is also called false pepper or Californian pepper tree, and it's not related with the black pepper...

(Ita) Ricetta: Burritos di pollo al coriandolo e cumino

...

Today's picture:

Causa, a rainbow purée
Site Archive

Focus on

Il cerfoglio