Recipe: Homemade potato gnocchi

Harvest and prepare
August 31, 2009


Potato harvestDuring my holidays, it was potato harvest time.
I know, this is a real harvest, not my annual handful of tiny potatoes!


My mother-in-law used some potatoes for her homemade gnocchi, and she showed me hot to prepare them. It's easier than I expected!

Gnocchi

Homemade potato gnocchi


Ingredients
1 Kg potatoes
300g white flour

Directions
Boil the potatoes in salad water, until tender. Peel and mash them with a potato masher.
Knead the mashed potatoes with the flour.
Cut a piece of dough and shape into a cylinder about 1 cm in diameter.
Cut each cylinder into pieces 2-3 cm long.
Press each piece of dough between the thumb and a fork.
Put the gnocchi on the table, dusting them with flour
Cook them in boiling salted water, until they rise to surface.



Gnocchi with sorrel and sunflower pestoRead also:
Gnocchi with sorrel and sunflower pesto
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Homemade potato gnocchi in a step-to-step recipe on Il Meglio in Cucina - Best Cuisine.


I am entering this in Presto Pasta Nights, an event created by Ruth of Once Upon A Feast.
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Comments

Author: Giorgio Candia (URL)
15/01/2010

Il problema di alcune patate, comunque, è quello di avere troppa acqua nella loro consistenza; di conseguenza quando si impastano non legano uniformemente con la farina, ma creano i cosiddetti grumi , sicchè la preparazione diviene un po’ più dura. Le patate rosse calabresi della Sila , invece, hanno poca acqua sia per il fatto che viene coltivata ad un altezza di 1000 m e più (patata di alta montagna), sia per la particolarità dello specifico tubero; quando la si impasta con la farina si lega perfettamente con essa senza formare grumi. Avrete così una consistenza di farina e patata in ugual misura, così da aver il vero gnocco di patate. Considerazioni analoghe possono farsi nelle preparazioni di gateau, purè, ed altri sfornati.
E che dire se la patata rossa poi la si sperimenta come patata fritta?? Ammesso sempre che riusciate a mangiarla prima dei vostri figli.
Giorgio Candia
www.saporidellasibaritide.it


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